İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği süreci

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

13. Büyükelçiler Toplantısı’nın kapanışında konuşan Çavuşoğlu, özetle şunları kaydetti:

ORTAK KOMİTE: İsveç ve Finlandiya’nın taahhüt ettiklerini yerine getirmediğini görüyoruz. Niyetleri süreci destekler nitelikte ama biz somut adım görmek istediğimizin her fırsatta altını çiziyoruz. (NATO üyelik süreci için) Ortak Komite onların isteğiyle kuruldu. Biz temmuz ayında bir araya gelme teklifinde bulunmuştuk. Terörle mücadele önemli ama bizim için zaman baskısı yok, NATO üyesi olmak isteyen kendileri. 26 Ağustos’ta bu mekanizma ilk toplantısını gerçekleştirecek.

İSRAİL BÜYÜKELÇİ ATAMASI: (Büyükelçilerin sayısı önümüzdeki sene yapılacak Konferans’ta artar mı?) Sayı inşallah artmış olur. İsrail ve Mısır’la normalleşme süreci başladı. Normalleşme süreci bizim ilkelerimizden vazgeçtiğimiz anlamına gelmiyor, özellikle Filistin konusunda. İsrail ile karşılıklı adımlar atıyoruz. Lapid’in Türkiye ziyaretinde tekrar büyükelçi atanması için adımlar atılacağını duyurmuştuk. İsrail’de seçimler var. Karşılıklı yapılması gereken süreç olduğu için seçimlerden önce gerçekleşir mi bir şey söyleyemiyorum. Başkonsolosluk ve büyükelçiliklerimizin sayısı artmaya devam edecek. Ermenistan ile süreç var. Burada Azerbaycan ile eş güdüm içerisindeyiz, diyoruz. Bunun Ermenistan’ı rahatsız ettiğini duyuyoruz. Başından beri söylediğimiz tutum bu. Ermenistan’ın biraz daha kararlı, cesur olması lazım.

AB KÜRESEL AKTÖR OLURDU:AB üyelik sürecinin stratejik hedef olduğunu söyledik. Üyelik sürecimizle ilgili bir mesafe görmüyoruz. Biz teknik anlamda siyasi engelleri kaldırıp müzakere etmeye hazırız diyeceğiz. AB Tarafından samimi bir yaklaşım görmüyoruz. Avrupa’da bazı sorunlar var. Bu sorunların çözümü için tek başına irade koyabilen tek ülke Türkiye. Sorunların çözümü konusunda kafa yoran ve somut adımlar atan ülke Türkiye. Bizim bugüne kadar yaptıklarımızı AB ile yapsaydık AB küresel bir aktör olurdu. Son 15 yılda üyelik konusunda olumlu adımlar atsaydı, ayakta alkışlanırdı. Türkiye vazgeçilmez bir ülke. Avrupa’nın buna ihtiyacı var.

SURİYE’DE REJİMLE GÖRÜŞME: (Suriye’deki olası operasyonun takvimi) Operasyon konusunda hiçbir ülkeyle birlikte takvim hazırlamayız. Kazalar çıkmasın diye gerekli bilgileri paylaşıyoruz. Sahada terörle mücadeleyi sürdürürken, sorunun çözümünün diplomasi masasında olduğunu belirtiyoruz.(Putin’in ‘Rejimle görüştürelim’ önerisi) Şu anda, Suriye hükümetiyle diplomatik temas söz konusu değil. Sonuçta uzun zamandır Putin ve Rus yetkililer ‘sizi rejimle görüştürelim’ diyor. Bir ara istihbaratlar arasındaki görüşme durmuştu. Şimdi tekrar başladı. Bu görüşmelerde önemli konular ele alınıyor. Belgrad’da diğer bakanlarla sohbet ederken Suriye Dışişleri Bakanıyla ayaküstü sohbetim oldu. Teröristlerin, isimleri fark etmez, temizlenmesi lazım dedim. Muhalif olan Suriyelilerle Rejim arasında bir barışın gerekli olduğunu ve Türkiye olarak destek vereceğimizi her zaman söylüyoruz.

Diğer Siyaset Haberleri İçin TIKLA

SEO Marketi