İstanbul’da 815 asırlık insan

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

Önder Yılmaz –Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), TBMM Yaşlı Sorunlarını Araştırma Komisyonu’na sunduğu raporda, doğum oranlarındaki azalış ve ortalama yaşam süresinin uzamasıyla, dünya nüfusunun gelecek yıllarda daha hızlı yaşlanacağı tespitini yaptı. Türkiye’de yaşlı nüfusun diğer yaş gruplarındaki nüfusa göre daha hızlı arttığı aktarılan raporda, şunlar kaydedildi:

68’inci sırada

“Küresel yaşlanma süreci olarak adlandırılan demografik dönüşüm sürecinde Türkiye’de çocuk ve gençlerin toplam nüfus içindeki oranı azalırken yaşlıların toplam nüfus içindeki oranı artış göstermektedir. Türkiye oransal olarak yaşlı nüfus yapısına sahip ülkelere göre hâlâ genç bir nüfus yapısına sahip olsa da yaşlı nüfus sayısal olarak oldukça fazladır. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 9.8’ini yaşlı nüfus oluşturuyor. En yüksek yaşlı nüfusa sahip ilk 3 ülke sırasıyla yüzde 34’le Monako, yüzde 28.8’le Japonya, yüzde 22.8’le İtalya olurken Türkiye yüzde 9.7’lik yaşlanma oranıyla 167 ülke arasında 68’inci sırada.”

Rekor İstanbul’da

Raporda, Türkiye’de 100 yaşın üstünde 5859 kişinin yaşadığı, bunların 815’inin İstanbul’da ikamet ettiği belirtildi. Rapora göre, Türkiye’de 100 yaş ve üzerinde en fazla yaşlıya sahip ilk üç il sırasıyla 815 kişi ile İstanbul, 276 kişi ile Şanlıurfa ve 272 kişi ile Mardin. 100 ve üzeri yaşta en az yaşlıya sahip iller ise 8’er kişi ile Ardahan ve Bilecik ve 7’şer kişi ile de Bartın ve Bayburt.

İşsizlik yüzde 3

Komisyonda, yaşlılara istihdam olanakları sağlanması yönünde görüş ortaya çıkarken, TÜİK buna ilişkin verileri de paylaştı. Geçen yıl iş gücüne katılma oranının 15 ve daha yukarı yaştaki nüfus için yüzde 51.4 olduğuna dikkat çeken TÜİK, bu oranın yaşlı nüfus için 11.3 olduğunu kaydetti.Yaşlı nüfus arasında evlatlarının yanında yaşamak fikri hâlâ hakim. Yüzde 34’ü oğlu, yüzde 12’si kızı olmak üzere yüzde 46’sı evlatlarının yanında yaşamak istediği belirlendi.

Dijital dünyaya alışıyorlar

TÜİK verileri yaşlı nüfusun dijital dünya ile arasını düzeltmeye çalıştığını da ortaya koydu. 2016 yılında yüzde 8.8 olan internet kullanım oranı Aralık 2021 itibarıyla yaşlı nüfusta yüzde 32.6’ya çıktı. Dijital dünyaya yüzde 40 oranıyla yaşlı erkekler daha çok ilgili gösterirken, kadınlar da bu oran yüzde 25.9’da kaldı.

Diğer Güncel Haberleri İçin TIKLA

SEO Marketi