Beyaz Eşyada Fiyat Karşılaştırması

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

Bütçe planlarının önemli bir kısmını beyaz eşyalar kapsayabiliyor. Genellikle sayıca az alınıp maliyet olarak da yüksek rakamları görebiliyorlar. Bu sebepten dolayı da ön bir planlama gerekli olabiliyor. Gerekli olmasa da, bütçeyi daha verimli ayarlamak için faydalı olabilir. Sonuçta bir telefon kablosu ile bir buzdolabının fiyatı bütçeye aynı etkiyi yapmıyor. Fakat fiyat karşılaştırmasında çeşitli zorluklar çıkıyor. Öncelikle olarak, piyasada çok çeşitli ürünler var. Mesela Bosch bulaşık makinesi fiyatları arasında karşılaştırma yaparken birbirinden farklı kodlar, değerler ve rakamlar karşınıza çıkar. Bir ikinci durum da özelliklerin çok çeşitli olması. Gelişen teknoloji ile ortaya çıkmış bir durum. Mesela iki akıllı televizyonu karşılaştırırken sadece ‘kaliteli’ diyerek karar veremiyorsunuz. Kişiselleştirilmiş bir ev deneyimi için belirli bir inceleme gerekli.

Enerji Tasarrufu

Fiyat karşılaştırmasında enerji tasarrufunun ayrı bir yeri bulunuyor. Çünkü bu özellik bakımından farklılıkların sonuçları direkt olarak bütçeye yansıyor. Temeldeki fark ise ilk seferde verilmeyip zaman içerisinde ödenmesi. Bu nedenle Arçelik bulaşık makinesi fiyatları arasında karşılaştırma yaparken enerji sınıfına bakmanız kritik. Özellikle uzun vadeli alışverişlerde büyük fark yapabilir. Tabii ki bu noktada sorulan bir soru da, fiyat farkının ne zaman çıkabileceği. Bu hesap yapılabilir fakat biraz zahmetli olabilir. İsterseniz ortalama güç tüketiminden yıkama başına farkı hesaplayıp, daha sonra onu ortalama yıkama sayısı ile inceleyebilirsiniz. Tabii ki elektrik faturasının tasarrufunun birkaç ayda çıkmasını beklememek gerekiyor. Sonuçta bu ürünler yıllarca kullanılır.

Kullanım Ömrü

Faturaya direkt olmayıp da genel olarak yansıyan bir diğer şey de kullanım ömrü. Bir modelin kullanım ömrü ve dayanıklılığı, enerji verimi gibi, zaman içinde ödemesi yapılan bir şeydir. Bu giderler altında tamir ve onarım da bulunur. Kullanım ömrü yüksek ve dayanıklı olan ürünler, genelde daha az onarım sıklığına sahiptir. Ürünün bozulup komple yeniden alınması da bu açıdan göz önünde bulundurulmalıdır. Tabii ki bu maliyeti hesaplarken tüm giderleri hesaba koymak lazım. En nihayetinde onarım esnasında karşılaşılan zorluklar da var. Sonuçta birilerinin o cihazı değiştirmesi gerekiyor. Evin içerisinde tamirle uğraşıldığı gibi o ürün de gidebiliyor. Temizlik gibi durumların yanı sıra, o eşyaların kullanılamaması da cabası. Mesela yazın ortasında klima tamiri buna bir örnek. Vestel kurutma makinesi modelleri arasında karşılaştırma yaparken bunu da göz önünde bulundurabilirsiniz.

Akıllı Teknolojiler

Teknolojik ürün alırken bir de gelişimi hesap etmek gerekiyor. Sürekli olarak teknoloji gelişiyor ve yeni özellikler çıkıyor. Daha uzun vadeli ürünler için yenilikçi teknolojiler göz önünde bulundurulabilir. Bu konuda özellikle akıllı teknolojiler ön planda. Birçok anlamda kolaylık sağlayabilen seçenekler var. Mesela bir bulaşık makinesinde gerekli programı ayarlayıp tasarruf yaptırabilen modeller bu açıdan ilginç olabilir. Benzer durum buzdolaplarında da geçerli olabiliyor. İçindekilere göre soğutma yapabiliyorlar. Tabii ki bunlar direkt fatura yansıyan hesaplar. Akıllı sistemlerin entegrasyonu da birçok anlamda avantaj sunabilir. Bunların arasında zaman tasarrufu da var, ve birçok kişi için vakit nakittir. Bu nedenle, bunu da göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bir diğer durum da, zamanla ortaya çıkabilecek yeni teknolojiye geçmek istemeniz. Bu konuda seçim biraz da sizin kendi planlarınıza kalmış. Diğer ihtiyaçlarınız ve olası yeni teknolojiler arasında bir karar vermeniz gerekebilir. Bu durum özellikle bilgisayar almayı düşünüyorsanız geçerli. Yaygın olarak, yeni çıkacak teknolojiler birkaç ay önceden bilinebiliyor. İlginizi çekebilecek ve takip etmek isteyebileceğiniz akıllı teknolojiler şunlardır:

  • Televizyon
  • Buzdolabı
  • Çamaşır makinesi
  • Kurutma makinesi
  • Robot süpürge
  • Ses sistemleri
  • Işık sistemleri