Maliyeti şaşırttı! Emekliliği beklemeden köye göç ettiler

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

Trabzonlu olan Ayşegül Cer, göç etmeden önce Eskişehir’de özel bir bankanın şube müdürlüğünde çalışıyordu. Eskişehirli olan Murat Cer ise serbest muhasebeci mali müşavir unvanı alarak, turizm sektöründe bir şirkette muhasebe müdürlüğü yapıyordu. Her ikisi de üniversite yılları ve sonrasında dağcılık, kaya tırmanışı, dağ bisikleti, kamp gibi doğa sporlarıyla ilgilenen çift, Aralık 2020’de Çanakkale’ye göç etti.Çift, Ezine’ye göç sürecinde 20-25 yıllık meslek hayatlarına rağmen emeklilik haklarını henüz kazanamamış olduklarından yapacakları tüm harcamaları birikimlerinden karşılamayı planlayarak yola çıktı ve 2 sene önce arsaları ile evleri için 500 bin lira harcayarak yeni hayatlarına başladı. Ezine’ye göç sürecinde birikimleri ve yatırımlarıyla hayatlarını finanse etmeyi planlayan Ayşegül-Murat Cer, temelde bu plan üzerinden devam ettiklerini dile getirerek şunları söyledi:

Alıntı Metni


Köyde yaşamanın maliyetinin kişilerin beklentilerine göre oldukça değişken olduğunu, hesap yapmak isteyenler için önemli olanın ise hangi şehirden ayrılıp hangi yörede yaşamayı hedefledikleri olduğuna dikken çeken Cer ailesi, “Mesela Kütahya’da yaşayan bir göçmen adayı Ortaca’da yaşam planlıyorsa maliyetleri artabilir. Eski hayatlarında alıştıkları konfor alanlarını kaybetmek istemeyenler için masrafların azaltılması mümkün değil.Bizim hedefimiz bitkisel kökenli tüm yiyeceğimizi üretmek olduğu için ve henüz ikinci hasat döneminde olduğumuz için masraflarımız azaldı diyemeyiz ancak harcamalarımızın içeriği değişti” dedi.

Eski polis tarikat kurdu!

‘AYDA 5 BİN LİRA YETER DEMEK HAYAL KIRIKLIĞI OLUR’

Son 1,5 yılda tek giysi masraflarının satın aldıkları UV korumalı tişört ve şapka olduğunu dile getiren aile, “Toprağa, topraktan üretime yatırım yapmak maliyetlerimizin en önemli kalemlerinden biri haline geldi” diyerekköyde yaşamanın maliyetini merak edenler için şöyle konuştu:

Alıntı Metni

‘ZEYTİN TOPLAMANIN YEVMİYESİ 200-300 LİRAYDI’

Köydeki iş imkânlarıyla ilgili günlük yevmiyeli çalışmanın mümkün olduğunun altını çizen Cer çifti, “Zeytin toplama, zeytin budama, çobanlık aklıma gelenler. Zeytin toplama yevmiyesi 2021’in ocak ayında kişi başı ortalama 200-300 lira civarındaydı. Ekim ayından ocak ayı sonuna kadar zeytin toplama, hasat sonrası da yaklaşık 3 aylık ağaç budama sezonu başlıyor. Hesap yaparken örnek verdiğim işlerin tüm yıl değil, sezonluk işler olduğunu göz önünde bulundurmak gerekiyor” açıklamalarında bulundu.

10 dönüm arazi içerisinde 70 kadar zeytin ve meyve ağaçları olduğunu söyleyen aile, 1 dönümlük kısmını sebze bahçesi olarak kullandıklarını, bu alanı da arazide bulunan kaplumbağa, yaban tavşanı ve dışarıdan girebilecek diğer canlılara karşı korumak adına ayrıca tel örgüyle böldüklerini dile getiriyor. Cer çifti, “Arazimizi satın aldıktan sonra sınırları tel örgü ile çevirmek, su kuyusu açtırmak, su deposu kurulumu gibi yüklü masraflarımız oldu. Sonrasında kuyuyu çalıştırmak için jeneratör, motorlu testere, sırt tırpanı, dal öğütücü gibi donanım harcamalarımız oldu. Çiftliğin masrafı jeneratör ve diğer makinaların benzini ile toprak iyileştirme için kullandığımız doğal gübrelerden oluşuyor” bilgisini vererek şunu da ekledi:

Alıntı Metni
Joao Pedro transferinde perde arkası ortaya çıktı!
Özlem Tekin’in anlamsız paniği!

Diğer Güncel Haberleri İçin TIKLA

SEO Marketi