Subaraknoid Kanama (Sak) Nedir, Belirtileri Nelerdir? Sak Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Haberi Paylaşmayı Unutmayın
Subaraknoid kanama ise, genellikle yaşı ilerleyen kişilerde görülen bir rahatsızlıktır. Ama genç ve orta yaşlı hastalarda da subaraknoid kanama ile karşılaşılabilir.
Subaraknoid Kanama (SAK) Nedir?
Subaraknoid kanama ise, beyinde gerçekleşen kanama türleri arasında yer alır. Beyin damarlarında meydana gelen bu kanama genellikle ileri yaş grubunda ortaya çıkar. Ani ve şiddetli yaşandığı için pek çok hasta hastanelerin acil bölümüne sıkça müracaat eder.
Subaraknoid Kanama (SAK) Belirtileri Nelerdir?
Subaraknoid hastalığının ilk belirtisi genellikle aniden başlayan ve kişinin hayatında ciddi derecede hissettiklerinin en şiddetlisi olarak da tarif edilen bir baş ağrısıdır. Ense sertliği, kusma, bulantı, dilde ağırlaşma, konuşma bozukluğu, ilgisizlik (apati), kafa karışıklığı (konfüzyon), nöbet, bulanık görme, ışıktan rahatsız olma, çift görme, kan basıncında hızlı yükselme, göz içine kanama gibi önemli belirtiler görülebilir.
SAK Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Subaraknoid kanama tedavisinin yapılabilmesi için de öncelikle net bir tanı konulması gerekir. Gerekli olan tetkik ve testler yapıldıktan sonra uygulanacak tedavi hastanın durumuna göre de değişiklik gösterebilir. Durumu daha hafif olan hastalar için de mide bulantısı, baş ağrısı, huzursuzluk gibi belirtileri önleyecek olan bazı ilaçlar verilebilir.